Naslovnica

Network

O osnivaču

Godine 1997. Srdjan Šaper osnovao je agenciju McCann Beograd koja je danas dio I&F Grupe, komunikacijskog sustava s više od 400 zaposlenih koji uspješno posluje na tržištima u Adriatik regiji (Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska i Slovenija) te je jedan od najvažnijih partnera agencijske mreže McCann Worldgroup. McCann Zagreb dio je I&F Grupe od 2015. godine kada je i proglašena za najefikasniju agenciju na tržištu Hrvatske.

Umjetnička karijera

Prije nego je ušao u svijet marketinga, Srdjan Šaper bavio se glazbom, filmom i režiranjem TV spotova. Poznat je kao jedan od osnivača i članova benda VIS Idoli koji je pokrenuo novi val u glazbi na ovim prostorima. Glazbeni novinari i kritičari koje je okupilo  regionalno izdanje časopisa „Rolling Stone“ proglasili su album VIS Idola „Odbrana i poslednji dani“ za najbolje diskografsko izdanje s područja bivše Jugoslavije od 1955. do danas. Nakon raspada benda, Srdjan Šaper glumi u kultnom filmu „Davitelj protiv davitelja" i nastavlja baviti se glazbom. Napisao je pjesmu „Beograski davitelj“, koju je izvodio s bendom VIS Simboli. Skladao je glazbu za TV dramu „Šumanović – komedija umjetnika“. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu te je na istom fakultetu bio predavač na postdiplomskim studijima.        

Profesionalna karijera

Svoju profesionalnu karijeru nastavio je u svijetu marketinga u kojem se nalazi više od 30 godina, a više desetljeća iskustva u industriji oglašavanja omogućilo mu je dati svoj doprinos razvoju brojnih lokalnih i regionalnih brendova. Radio je kao kreativni direktor, producent i redatelj u agencijama SM Delo, Ogilvy&Mather, Saatchi&Saatchi te Idols&Friends. Danas je na čelu kompanije I&F Grupa, jednog od vodećih i najnagrađivanijih komunikacijskih sustava na tržištima na kojima posluje. Često je gost i na brojnim internacionalnim konferencijama na kojima drži predavanja iz područja oglašavanja i marketinga.

Članstvo u poslovnim udruženjima

Srđan Šaper aktivan je u poslovnoj zajednici, društvenom i kulturnom životu, a podržao je i brojne humanitarne projekte i aktivnosti u regiji. Također je i član nekoliko odbora javnih i poslovnih institucija.

Nagrade

Godine 2011., srpsko Udruženje za tržišne komunikacije (UEPS) uručilo mu je nagradu za životno djelo za „stvaralački doprinos razvoju tržišnih komunikacija“. Isto udruženje mu je 2003. godine dodijelilo specijalno priznanje za „unaprjeđenje i razvoj propagandne struke“. Godine 2012., na srpskoj inačici manifestacije „Noć gutača reklama“ dobio je Grand Slam nagradu za doprinos srpskoj i regionalnoj industriji oglašavanja.      

I&F Grupa prvi je komunikacijski sustav s ovih prostora koji je osvojio dva Lava na festivalu u Cannesu, najznačajnijem svjetskom festivalu oglašivačke industrije (Zlatni lav – McCann Skopje, 2009. / Brončani lav – McCann Beograd, 2011.).

Tijekom 2015. godine, I&F Grupa nagrađena je priznanjem SAM za Regionalni projekt.

McCann Zagreb je 2015. godine proglašena za najefikasniju agenciju na Effie Croatia, a 2017. godine na festivalu IdejaX proglašena je agencijom godine u Hrvatskoj.

Linkovi:

https://www.story.hr/vijesti/mccann-zagreb-agencija-godine-u-hrvatskoj-359844

https://lider.events/dvp-2017/speaker/srdan-saper/

http://cordmagazine.com/feature/interview-srdjan-saper-founder-and-chairman-if-mccann-grupa-at-any-given-moment-we-are-all-always-at-the-beginning/ 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vrhunski-kreativni-strucnjaci-u-beogradu/77d20qt 

http://www.advertiser-serbia.com/srdan-saper-intervju-za-slovenacki-marketing-magazin/