Naslovnica

Super cool kolumna hip-hopywritera Krune za Brend kulturu

11.05.2019

„Tata, želim biti copywriter!“

(izvornu objavu pronađite ovdje)

Kad sam bio mali, htio sam biti policajac na motoru. Kad sam bio malo veći, tata mi je rekao da se više isplate poslovi u kojima zaprljaš ruke pa sam krenuo malo elektrotehničariti. Sad kad sam velik metardevedeset znam da ne želim biti ni ono prvo ni ovo drugo, već nešto sasvim treće – copywriter! Točnije, tekstopisac u marketinškoj agenciji.

Ako želiš biti uspješan u pisanju reklama, moraš biti zaigran kao dijete. Onog trenutka kada shvatiš da ti više nije do igranja, vrijeme je da promijeniš posao.

Osmišljavati i pisati reklame za mene je poprilično zabavan posao. Ok, ponekad zna biti i malo naporan. Sve ovisi o tome koliki imaš rok da nešto isporučiš, kome se obraćaš i koliko su ti dali slobode u pisanju. Zbog toga su neke od reklama više, a neke manje zabavne. Sve u svemu, lijepo je biti copywriter jer svaki dan moraš osmisliti i napisati nešto novo. To je najveća prednost ovog posla koji je sve samo ne dosadan. Nevjerojatno je to kako ti jedan mali tipfeler može uljepšati dan.

#onokad napišeš „losion za BABE“ umjesto „losion za BEBE“. LOL! Važno je samo da u pisanju nikada ne izgubiš zaigranost. Onog trenutka kada shvatiš da ti više nije do igranja, vrijeme je da promijeniš posao.

Gdje piše da se s 40 godina moram ponašati ozbiljno?

Klinci su moja najveća inspiracija. Volim razmišljati kao oni, pustiti mašti na volju i vidjeti dokud će me odvesti. Što se manje opterećuješ nepotrebnim stvarima, to ti mozak bolje radi i lakše dolaziš do ideja. Danas su djeca okružena ekranima, raznim sadržajima i aplikacijama tako da ih moraš pratiti u svemu ako ih želiš razumijeti. A kako su mi klinci fora, tako i ja pratim sve... gledam središnji dnevnik, za to vrijeme downloadam igricu i glupiram se na snapchatu. Gdje piše da se s 40 godina moram ponašati ozbiljno? Moram prihvatiti odgovornost, ali to ne znači da više nikad u životu neću skočiti u lokvu vode. Hoću. Ali ovaj puta u čizmama. I bit će mi lijepo jer ću se na trenutak vratiti u djetinjstvo, kad je sve bilo tako divno i bezbrižno.

Ne znam za vas, ali ja nikada neću odrasti. U meni će uvijek čučati onaj mali zaigrani Kruno koji je u vrtiću namjerno prolio jogurt po stolu kako bi napravio cestu za autiće.

Najlakše je klincima prodati priču, ali roditelji su ti koji kupuju proizvod.

Proteklih 20-ak godina brusio sam svoje kopirajtersko pero u vodećim marketinškim agencijama u Hrvatskoj. Odradio sam stotine kampanja, ispisao tisuće word dokumenata, snimio desetke glazbenih jingleova i baš svaki put kad sam radio nešto za klince, uvijek sam to radio s posebnim guštom. Imao sam tu sreću da napišem scenarij za jednu dječju predstavu (Ozonski čuvari), a svojedobno sam vodio i prvi hrvatski hip-hop dječji zbor K.I.D.Z.

No, ipak na prvo mjesto moram izdvojiti jedan projekt koji sam nedavno odradio sa svojim kolegama u McCannu. Riječ je o Konzumovim Zdravoljupcima. Jednoj od rijetkih reklama koja je u društvu ostavila tako pozitivan odjek. Osvojila je i djecu i roditelje te tako još jednom potvrdila ono što već odavno znamo - najlakše je klincima prodati priču, ali roditelji su ti koji kupuju proizvod. S plišancima i zaraznim rimama uspjeli smo pridobiti djecu da još više zavole voće i povrće, a roditeljima smo olakšali muke za stolom. Zahvaljujući Zdravoljupcima danas mali Fran u dućanu mamu vuče za rukav i govori „Mama, kupi brokulu za ručak“. A do jučer ju je micao s tanjura. Može li bolje?

Zdravoljupci će mnogim klincima obilježiti djetinjstvo

Sjećam se jedne reklame iz 80-ih koja je u sebi imala rimu Bilo kuda, Kiki svuda. Ona je na neki način obilježila moje djetinjstvo, a kad malo bolje razmislim… možda je negdje u podsvijesti ostavila trag koji me kasnije i doveo u marketing.

Kako god bilo, danas znam da ne želim biti policajac na motoru, niti elektrotehničar. Želim da moji stihovi poput „Holaaa za manje kolesterola…“ nekom novom klincu ostanu u sjećanju dovoljno dugo da i on može reći „Tata, želim biti copywriter!“